Biografie

Kijken naar vormen, werken met verschillende materialen en het creëren van allerlei objecten heb ik, Marry Buiks, een groot deel van mijn leven gedaan. In de psychiatrie heb ik als creatief therapeut gewerkt en als autodidact heb ik vervolgens vele objecten gemaakt. Ruim 12 jaar geleden kwam ik in aanraking met glaskunst. Ik was meteen verkocht. De kleuren, het breekbare, het licht… geweldig.

 

“Kunst gaat over schoonheid, verbazing, ontroering, verwarring en blijdschap: een kunstwerk vertelt iets.”

 

Als kunstenaar moet je vrij van geest zijn. Dat ben ik niet. Ik probeer zoveel mogelijk vrij te zijn. Natuurlijk sta ik ook in het leven met mijn normen en waarden en heeft het leven mij gevormd. Maar ik probeer vanuit een helikopterview een beeld te vangen zonder mijn belemmeringen er in mee te nemen.

Glaskunst

Ik werk veel met glas. Glas is sterk, zwak, breekbaar en koppig. Met gebruikmaking van verschillende technieken en materialen en door soorten en kleuren glas te combineren lukt het mij om objecten te maken die door de sprankeling in het glas mijn kunstwerk tot leven brengt. Door de gelaagdheid en het kleurenspel hoop ik de toeschouwer aan te spreken. Wanneer er iemand is die speciaal op zoek is naar iets wat ik verbeeld heb en mijn kunstwerk aanschaft dan word ik daar blij van, met de wetenschap dat op het moment dat het kunstwerk op zijn nieuwe locatie in een ruimte wordt neergezet, deze ruimte voor altijd anders zal zijn en vervolgens weer mensen zal verblijden en inspireren.

Het is en blijft een genot om naar de schittering van het glas te kijken. Lichtinval zorgt er voor dat een object er steeds anders uit ziet. Mijn hoofd zit vol met nieuwe ideeën en dit resulteert vervolgens dan ook steeds weer in andere prachtige unieke objecten. Naast glas maak ik ook andere kunstvoorwerpen.

 

“Glas is sterk, zwak, breekbaar en koppig.”

 

Bladgoud

Op mijn glasobjecten of op het certificaat treft u een stukje bladgoud aan. In Thailand zag ik de Thaise bevolking dit flinterdunne edelmetaal op een Boeddhabeeld of een ander heilig object wrijven om geesten gunstig te stemmen of in de hoop dat een wens in vervulling zal gaan.
 Daarnaast kan het ook een manier zijn om respect te betuigen aan een familielid, een vriend of ander persoon in de omgeving. Door een stukje bladgoud eenmalig aan een kunstwerk of certificaat toe te voegen hoop ik dat, voor de eigenaar van het gekochte glasobject, een wens in vervulling zal gaan.

Eigen website

Naast zijn deelname aan MMK Kunst heeft Marry Buiks ook een eigen website. Hierop vindt u een uitgebreide selectie van zijn glaskunst. De website van Marry is te vinden via Marryzglaz.


Marry Buiks

 

Marry aan het werk

 

Marry Buiks aan het werk