Winnares jong talent wedstrijd MMK kunst – Dantè Kedde

Dantè Kedde (15), de Haagse kunstenares is dit jaar de winnaar van de jong-talent wedstrijd van MMK kunst. Ze was daarom bijzonder gast exposant dit weekend in de Agnietenkapel.

In het werk van Dantè keert als hoofdthema transformatie voortdurend terug. Al vanaf dat ze 2-3 jaar was tekende ze meisjes die een magische transformatie doormaakten: van meisje naar zeemeermin, fee of prinses. Toen al realiseerde ze zich dat ze eigenlijk een meisje is, geboren in een jongenslichaam. Ze kan in haar kunst het verdriet, de boosheid en de gevoelens van haar eigen transformatie kwijt en verwerkt dit met behulp van uiteenlopende materialen. De VPRO heeft over Dantè een documentaire gemaakt in de serie Titaanjes, over kinderen met een bijzonder talent op het gebied van kunst.

Naar aanleiding van de documentaire is ze veel gevraagd op festivals om haar kunst te laten zien, maar de expositie in de Agnietenkapel is voor haar de eerste echte expositie geeft ze aan.

 

“Tijdens wandelingen of als ik in de les zit op school, dan heb ik plots het gevoel: oh ja dat moet ik maken!”


 

Dantè Kedde jong talent

Dit is Dantè’s favoriete werk. De inspiratie voor deze en haar andere kunstwerken doet ze vaak spontaan op. De wisselende gevoelens die ze kreeg, nadat ze startte met vrouwelijke hormonen, ontwikkelden zich alle kanten op. Het voelde voor haar alsof ze dit in puzzelstukjes weer bij elkaar moest brengen. Maar met veel zekerheid en vertrouwen is ze nu bezig met haar eigen transformatie.

Dantè zit op de Kunstacademie voor jong talent in Den Haag. Dit is een vooropleiding voor de ‘echte kunstacademie’ vertelt ze. Hier krijgt ze de gelegenheid om haar eigen stijl te ontwikkelen. Ze kijkt er erg naar uit om haar huidige opleiding een vervolg te geven over 3 jaar.

 

“Ik leer daar om verschillende materialen en kunstvormen te ontdekken en mijn eigen stijl te ontwikkelen”


 
De expositie samen met MMK kunst in Gouda zorgt voor veel enthousiaste reacties van bezoekers op haar werk. Ze geniet ervan om het mee te maken en om de geïnteresseerden haar verhaal te vertellen. Ook geïnspireerd geraakt? Zie meer werk van Dantè op haar Instagram @dante_kedde.

1 thought on “Winnares jong talent wedstrijd MMK kunst – Dantè Kedde

  1. Rob Beantwoorden

    Ja, Dante leren kennen is al een geweldige ervaring en haar werk is buitengewoon sterk. Ik hoop dat zij gedurende haar leven autobiografisch werk blijft maken. Want dat is haar kracht. Ik vind het knap dat je als vijftienjarige je zo kwetsbaar durft op te stellen.

    Mooi artikel overigens.

    Dante Kedde is een perfecte artiestennaam, overigens! Ik ben er van overtuigd dat wij nog veel van haar gaan horen in de toekomst want Dante is Kunst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.